Bursa Uludağ Doğa Yürüyüşü Ekipmanları


Trekking Ekipman ve Kıyafet seçimi;

Doğa yürüyüşü ( Trekking ) sizinde bildiğiniz gibi bazen farklı kıyafet ve ekipmanlar gerektirebilir. Çünkü; doğada nelerle karşılaşabileceğimizi bazen tahmin etmemiz zordur. Doğa sporları giysi ve malzemeleri ise özellikleri ve seçenekleri oldukça fazla olan bir çeşitliliğe sahiptir. Önemli olan, bu zenginlik içinde aradığınızı bulmak değil,sizin konforlu ve güvende olmanızı sağlayacak malzemeleri seçmenizdir. Her faaliyete giderken, eksiklerinizi aceleyle belirleyip yanlış şeyler temin etmek yerine belli bir deneyim kazanmayı bekleyin. Kazanılan bu deneyimler yaptığınız tercihlerin zamanla doğru ve çabuk olmasını sağlayacaktır. Yılda birkaç kez kullanacağınız malzemeyi satın almak,ekonomik sıkıntılar yaratmakla beraber evinizde kullanılmayan malzeme kalabalıklığı da yaratacaktır. İlk faaliyetlerinizde malzemelerinizi ödünç alın,kiralayın veya kendiniz uydurun. Sizden daha tecrübeli arkadaşlarınızın tavsiyelerini dinleyin ve onlardan yardım isteyin. Her faaliyete giderken neler götürdüğünüzü kaydedin.Faaliyet sonrasında ise, neleri kullandığınızı ve güvenlik amaçlı olarak nelerin mutlaka bulunması gerektiğini,hangi malzemelerin de hiç kullanılmadığını belirleyin. Böylece gereksiz ağırlıkları taşımaktan kurtulmuş olursunuz. Doğa sporlarında önemli olan diğer bir nokta ise o alanda ne kadar süre geçireceğinizdir. Çünkü; değişen süreyle orantılı olarak yanınıza alacağınız malzemelerde değişiklik gösterecektir. Eğer bir günden fazla doğada kalmaya karar verdiyseniz; ana kamp malzemeleri, sırt çantası, çadır, uyku tulumu, mat, ayakkabı ve giysiler size mutlaka gerekli olan temel ihtiyaçlarınızdır. Doğada bir günden fazla kalmak,daha fazla malzemeye ihtiyaç duyacağınız anlamına gelmektedir. Dağlarda karşılaştığınız kötü koşullardan hızlı bir şekilde kaçıp kurtulma imkanınız olmayabilir. Ne kadar isteseniz de uzun süreler bu zorluklarla mücadele etmeniz ve direnmeniz gerekebilir. Böyle anlarda sizi hayata bağlayan,direnme,mücadele etme ve daha uzun süre yaşama imkanını verecek olan tek şey, o anda sahip olduğunuz ve yanınızda bulundurduğunuz malzemelerinizdir. Bu yüzden her koşulu,karşılaşabileceğiniz her durumu dikkatlice ve detaylı bir biçimde düşünerek malzeme listesi hazırlamalısınız. Malzemelerinizi seçerken fiyat etiketlerini değil de, gerekli olan özelliklere sahip olup olmadıklarını dikkate alın. Vahşi doğa koşulları ve dağlardaki sürekli değişen zor hava şartları, konfor anlayışınızı alt limitlere kadar zorlamanızı gerektirdiğini unutmayınız.

Doğa Yürüyüşü Malzemeleri;

1. Çanta: Yedek klips ve perlonlar, Çanta yağmurluğu
2. Düdük
3. Termos, su kabı
4. Çöp torbası
5. Tuvalet kağıdı (TK)
6. Dikiş seti: iğne, iplik, Düğme, Velcro(cırt-cırt), Çıt-çıt
7. Harita
8. Pusula
9. GPS
10. Bivak torbası

Çanta: Doğa yürüyüşünde kullanılan çantalar içten ve dıştan fremli olmak üzere ikiye ayrılabilmektedir. Çantayı kullanmadan önce bütün klipslerini gevşetin. Çantanın bel klipsleri yükün ortalama 1/3 taşımaktadır. Dolayısıyla çantanın bel klipsinin leğen kemiğinin üst kısmına oturduğundan emin olun. Çantayı yüklendikten sonra daha önce gevşetilen klipslerini vücudunuzun ergonomisine göre sıkarak ayarlayın. Vücuda tam oturmamış, iyi ayarlanmamış bir çanta ile fazla yürümek imkansızdır. Çanta yerleştirme dağcılık için çok önemlidir. Uyku tulumu her zaman en alta konulur. Genel olarak ağır malzemeleri sırta yakın yerleştirilmelidir. Sert, sivri uçlu (Buz burgusu gibi) malzemeler çantanın orta kısmına yada ön kısmına doğru konulmalı, sırt kısmına doğru kesinlikle konulmamalıdır. Çantaya konulacak malzemeler kullanım sırasına göre konulmalıdır(sık sık çantamızdan çıkartmamız gerekecek yağmurluk, GPS, su şişesi, eldiven vb. gibi malzemeleri çantada en üste ya da mümkünse çantamızın ceplerine yerleştirilmelidir.) Matı rulo yapıp çantamızın dışına bağlamalıyız. Ancak çanta kılıfı yok ise mat bir poşetin içerisine konularak çantanın dış kısmına bağlanmalıdır. Islanması istenmeyen malzemeler (uyku tulumu - giyim malzemesi, mat, ilk yardım, kuru besinler, vs.) olası bir yağışa karsı torbalanmalıdırlar.


Kişisel Malzemeler;

1-Giysiler
    -İç Katman( içlik, çorap)
    -Orta katman (Polar alt, polar üst)
    -Dış Katman (Goretex… vb.)
2-Bot (Deri, Plastik)
3-Gözlük
4-Eldiven( Beş parmak, İki parmak) 
5-Bere (balak lava, bere)
6-Kafa lambası
7-Baton
8-Tozluk

Ayrıca en kritik malzemeleri unutmayınız!!

1-İlk yardım çantası
2-Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar
3-Çakı
4-El feneri (Yıldızlar bulutların arkasında kalırsa gece önünüzü görebilmeniz için gerekecektir)
5-Pil (El feneriniz için)
6-Poşet (Çöplerinizi kamp alanında bırakmamak, bir çöp kutusuna taşımak için)
7-Dikiş seti (İğne-iplik. Olur da gerekirse yerini dolduramayacağınız iki basit malzeme.)

Bursa Uludağ Doğa Yürüyüşü Ekipmanları - Türkiye'nin En Gözde Kayak Merkezi Bursa Uludağ Hakkında Herşey
Doğa sporları sizinde bildiğiniz gibi bazen farklı kıyafet ve ekipmanlar gerektirebilir. Çünkü; doğada nelerle karşılaşabileceğimizi bazen tahmin etmemiz zordur. Doğa sporları giysi ve malzemeleri ise özellikleri ve secenekleri oldukca fazla olan bir çeşitliliğe sahiptir.
doğa yürüyüşü,bursa,uludağ,trekking,doğa yürüyüşü ekipmanları,Doğa Yürüyüşü Malzemeleri